Rodzinny sedan za niecałe 40 tysięcy, Citroen C-Elysee

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • r2r
    RS
    • 2008
    • 4720
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Damn it!
    W dzisiejszych czasach gdyby sprzedawali Fiata 126p., jeszcze tego pierwszego z aluminiowymi zderzakami, to ten spryskiwacz przedniej szyby który uruchamiało się gumowym przyciskiem na blacie, byłby pewnie określany w wyposażeniu jako "zintegrowany system rozpylania cieczy samoczyszczącej szybę czołową" a ssanie skryte gdzieś pod tylnim fotelem (fotelem? :shock byłoby "automatyczną jednostką wspomagającą skoordynowanie wydajniejeszej pracy silnika" i dla szpanu nazwałoby się to jakimiś trzema literkami ARF, czy ZRS - tak jak każdy system :twisted: :twisted: :twisted:

Co za czasy? Marketingowcy mają pole do popisu jak stąd na pole teściowej.
    Artur

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

r2r, ale wiesz, tak tylko sobie po polsku zrzędzimy, zadzwoń do Citroena to pewnie usłyszysz coś sensownego na temat tego zawiasu
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• Big
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 6389

Zamieszczone przez Big Wojtek
        Mozesz podać skąd masz te dane? Bo mi wychodzi, ze w sierpniu sprzedało się 111 szt
        Z programu "Automaniak" w TVN Trubo. Podał je Patryk Mikiciuk.
        Czarny Elegance

Komentarz

• neoXs
          Rider
          • 2010
          • 555

Oferta jest godna rozpatrzenia i na pewno dużo ciekawsza niż biedny Rapid. Aczkolwiek Rapid z zewnątrz bardziej mi się podoba niż omawiana cytrynka

W sumie jak się przyjrzeć to Cytrynka, Peugeot 301 i Dacia Logan 2 mają do siebie podobne cechy z wyglądu. Citroen i Logan tyłek mają b. zbliżony, wiadomo ten drugi jest prostszy co by koszta były mniejsze

Zaś Seata b. mile wspominam i modele Cordoba (2 pierwsze) jak i Ibiza są ładne i ciekawe. Nowe Toledo dla mniej jest ładniejsze niżeli Rapid, ale nie ta cena (jeszcze nie podali ile ma to kosztować, ale wiadomo, że nie będzie to tańsze od Skody).

Komentarz

• t271828
            Elegance
            • 2008
            • 928

Zamieszczone przez r2r
            czy rzeczywiście w tym Citroenie planują jakies "wzmocnienie", zważywszy że ma to byc auto budżetowe.
            Ja to rozumiem nie jako "wzmocnienie" tylko polozenie nacisku na trwalosc a nie na komfort/precyzje prowadzenia. Pamietam jak parenascie lat temu Punto I wchodzilo na polski rynek, to bylo wyposazone w amortyzatory, ktore zamarzaly przy -25 stopniach i 32 Ah akumulator. Wiec jezeli pisza o dostosowaniu samochodu do gorszych drog, to rozumiem, ze beda rozwazniej dobierac czesci i takich kwiatkow po prostu nie bedzie.

[ Dodano: Czw 08 Lis, 12 14:00 ]
            Zamieszczone przez neoXs
            jeszcze nie podali ile ma to kosztować, ale wiadomo, że nie będzie to tańsze od Skody).
            mii jest drozsze od citigo i sprzedala sie az jedna sztuka. Ale przynajmniej jej szczesliwy wlasciciel nie musi sie martwic, ze zginie w tlumie takich samych aut.

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

Zamieszczone przez t271828
              ktore zamarzaly przy -25 stopniach
              no ale przecież puszczały zazwyczaj na pierwszym osiedlowym zwalniaczu
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• neoXs
                Rider
                • 2010
                • 555

Kurczę im więcej czytam i oglądam info o Cytrynie to coraz bardziej mi się to autko podoba

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=n0aSVAAgR8E[/youtube]

Środek prezentuje się nieporównywalnie lepiej niżeli w Rapidzie. Owszem plastikowo ale ładnie

Komentarz

• Skfarek
                  RS
                  • 2010
                  • 4795
                  • Octavia I (1U2)
                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez szkoda
                  no ale przecież puszczały zazwyczaj na pierwszym osiedlowym zwalniaczu
                  tak olej :twisted:

MSPANC

A bardziej na temat, jakoś mnie nie przekonuje z zewnątrz stylistycznie ten C-Elysse a już tym bardziej brat bliźniak 301 :wink:

neoXs, masz rację środek wygląda korzystniej niż w Rapidzie

Co do wzmocnionego zawieszenia może pójdą droga skody i pomontują tulejki podwyższające i voila.... taki francuski pakiet na bezdroża będzie

PS. w związku z permanentnym krzyżowaniem Rapida za ceny chciałem pobawić się konfiguratorem tego C-Ellyse na stronie Citroena, i porównać z ceny, ale go jeszcze nie ma w ofercie :roll: Dla haterów: za to C3 czyli auto ewidentnie klasy B zaczyna się cennikowo od uwaga 43 450 tys. zł :diabelski_usmiech

PS1. nawiązując jeszcze do wnętrza polecam wizytę w salonie Subaru i obejrzenie w środku Imprezy STi która kosztuje przecież ok 200 ty.zł :twisted: Wrażenia jak z lat 90tych gwarantowane :wink:
                  Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
                  6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
                  Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• krzysztofka
                    Classic
                    • 2011
                    • 20

Kolejny sedan za 40 000 zl – Peugeot 301

Octavia II 1.9 TDI 2005 Liftback (Classic)

Komentarz

• Big
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 6389

Przecież to to samo co Citroen C-elysee 8)
                      Czarny Elegance

Komentarz

• tom.tom
                        Rider
                        • 2009
                        • 296

C-Elysse w środku to inna bajka w porównaniu do Octavii oraz Rapida.

Co do Opla Insigni - ktoś wspomniał o nim - to również auto z kolejnej epoki w porównaniu do Octavii i nawet Superba (jeździłem wszystkimi w pracy i na delegacjach i jazda Oplem Insignią z uturbioną benzyną na niemieckiej autostradzie to bajka). Jeździłem równiez najnowszą Astrą z uturbioną benzyną 1.6 i to to wogóle wymiatacz, można jechać spokojnie 220 na 6 biegu lewym pasem.

W końcu Francuzi z Cytryny zrozumieli, że ludziom podobają się ponadczasowe kształty.

Gdy bedę kupował następne auto, na pewno nie będzie to już Skoda. Bedzie się tak samo psuło lub tak samo nie psuło, za to będzie równie funkcjonalne i przede wszystkim tańsze.
                        Pozdrawiam tom_tom

Komentarz

• Big
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 6389

Zamieszczone przez tom.tom
                          to również auto z kolejnej epoki w porównaniu do Octavii i nawet Superba (jeździłem wszystkimi w pracy i na delegacjach i jazda Oplem Insignią z uturbioną benzyną na niemieckiej autostradzie to bajka)
                          Żeby jeszcze jakość wykonania choć dorównywała Skodzie. Niestety ale skrzypiąca deska w aucie za prawie 100 ty zł mnie nie pociąga Dodatkowo Insygnia to bardzo ciężkie auto, co skutecznie tłumi wigor silników. No i miejsca z tyłu jak na lekarstwo. Poza tym bardzo trudna i mało intuicyjna obsługa komputera pokładowego.
                          Czarny Elegance

Komentarz

• Tomcio
                            Ambiente
                            • 2008
                            • 162
                            • Opel

Zamieszczone przez Skfarek
                            PS1. nawiązując jeszcze do wnętrza polecam wizytę w salonie Subaru i obejrzenie w środku Imprezy STi która kosztuje przecież ok 200 ty.zł Wrażenia jak z lat 90tych gwarantowane
                            Nie porównuj subaru do skody czy cytryny-subaru sie nie oglada tylko sie jezdzi.
                            Mam co prawda Legasia ale po 5 latach i 200 tys.km za kierownica Octavii powiem że to niebo i ziemia-kto nie spróbował lepiej niech sie nie wypowiada.

Komentarz

• demmsi
                              Elegance
                              • 2011
                              • 966
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Patrząc na citroena to i tak wolalbym używane SII kombi :diabelski_usmiech

Ale czy co cytryna czy pug to one i tak są lepiej wykonczone niż rapid, który dla mnie trąci fabią.

Komentarz

• mirek_p11
                                RS
                                • 2010
                                • 6630
                                • Volkswagen
                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

jak ktoś narzeka na wnętrze Rapida zawsze jest opcja wizyty u tapicera i będzie wszystko w skórze

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                                Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                                Fotki

Komentarz

• Enriquez
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 7685
                                  • Superb III (3V3)

jazda Oplem Insignią z uturbioną benzyną na niemieckiej autostradzie to bajka
                                  tak tak, szczególnie w więcej niż dwie osoby i do tego na tylnym siedzeniu najlepiej. Klaustofobii można dostać nawet w porównaniu z O2, skrzypienie, rzucanie dupą. No i co chwilę kolegów użytkujących tę flotę Insignii trzeba do ASO wozić, bo coś tam. No ale i tak są lepsze niż Vectry C, bo teraz zaczęli nimi jeździć nawet na wczasy po Polsce.
                                  Pozdrawiam
                                  Marcin

Komentarz

• zwolin
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 656

Kurde, trochę koledzy przesadzacie z tym narzekaniem. Jak chce się mieć nowe, pseudorodzinne (bo tak bym sedana zaklasyfikował) za 40 czy nawet 40 tys, to nie można wymagać nie wiadomo czego. Jak przejedzie 100 kkm, bez większej wtopy, to trzeba się cieszyć, że to zajebisty samochód za takie pieniądze.
                                    I tak jest to sensowna alternatywa dla kogoś, kto ma głeboko opinie sąsiadów i potrzebuje samochodu do jazdy dzień w dzień, a nie nastoletniego szrota jednej ze słusznych marek dla lansu (parkingowego, bo na drogę to strach wyjechać).
                                    Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
                                    O II Tour Combi 1.6
                                    Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• neoXs
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 555

Zainteresowanym polecam obejrzeć jeszcze ten filmik:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ugSpUNC4_mQ[/youtube]

Szczegółowo pokazano karoserię, wnętrze, bagażnik i silnik

Komentarz

• Big Wojtek
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 440
                                        • Hyundai

Trudno nie zgodzić się z lektorem :wink:
                                        A poza tym całkiem sympatyczne autko za taką kasę.
                                        Najsłabszy Rapid z klimą 53 tys, najsłabszy Citroen z klimą 46 tys. Mam nadzieję, ze Skoda utrzyma swoją politykę odnośnie negocjowania cen, bo cennikowo Rapid nie ma racji bytu. :?

Komentarz

• r2r
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 4720
                                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Nie głupi ten Citroen. Nie jest to żadna ekstraklasa, ale z drugiej strony bez dwóch zdań wolałbym dołożyć i np. zamiast Logana i kupić C-Elysee.
                                          Artur

Komentarz

• r2r
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 4720
                                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Rapid też będzie miał bliźniaka w postaci niczym nie różniącego się Toledo IV genereacji.
                                            Artur

Komentarz

• daneczek76
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 3642
                                              • Toyota

Bezawaryjność Skody to już też niestety legenda (wystarczy poczytać to Forum - w Octaviach psuje się właściwie wszystko, od drobnych rzeczy po grube awarie).
                                              Wierz mi na tle innych marek którymi mam okazje jeździć jest bezawaryjna.

Zamieszczone przez r2r
                                              Nie jest to żadna ekstraklasa, ale z drugiej strony bez dwóch zdań wolałbym dołożyć i np. zamiast Logana i kupić C-Elysee.
                                              oczywiście nawet nie ma co się zastanawiać jesli ma się do wyboru te auta.

Zamieszczone przez zwolin
                                              Jak przejedzie 100 kkm, bez większej wtopy, to trzeba się cieszyć, że to zajebisty samochód za takie pieniądze.
                                              idę o zakład że większość rapidów przejedzie 100 tys bez większej awarii czego raczej francuz niedokona
                                              [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• marlej108
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 4976
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez daneczek76
                                                idę o zakład że większość rapidów przejedzie 100 tys bez większej awarii czego raczej francuz niedokona
                                                hmm, ja aut francuskich nigdy nie lubilem. W sumie nie wiem dlaczego, czy to z powodu opinii o nich czy po prostu tego ze wlasciwie prawie zadne mi sie nigdy nie podobalo... jakies zawsze takie dziwactwa... az do lata tego roku kiedy troche z nudow w ramach spaceru odwiedzilem salon Citroena w Gdansku i zaczalem ogladac co oni tam wlasciwie maja (wtedy szukalem auta - nastepcy Octavii). I sie k...wa zakochalem :-) w Citroenie Grand Picasso oraz w C5 :-))) nawet C4 i C3 Picasso mi sie bardzo spodobalo oraz zwykly C4 Picasso. Wlasciwie oprocz C1 to podobaja mi sie obecnie wszystkie Citroeny :-)

Co do ich bezawaryjnosci to nie wiem. Ostatecznie nie kupilem Cytryny... bo sie jednak troche balem opinii o nich i przede wszystkim spadku wartosci co przy moich sklonnosciach do szybkiego nudzenia sie samochodami mogloby sie finansowo zle skonczyc.

Ale wydaje mi sie ze opinie, ich francuz nie przejedzie 100.000 bezawaryjnie sa troche niesprawiedliwe... Na pewno cos jest na rzeczy z tym, ze sie bardziej psuja od niemieckich, czeskich czy japonskich i koreanskich, ale... bez przesady. 100.000 to nie jest jakas kosmiczna wartosc przeciez.

Na pewno jesli kupowac francuskie auto to tylko w ramach jakis promocji bo wtedy zwlaszcza u Citroena sa niezle obnizki - np. teraz na C4, C4 Picasso i C3 Picasso.

Osobiscie majac za te sama kase w tym samym wyposazeniu do wyboru Rapida i tego sedana Citroena C-Elysee (co za debilna udziwniona nazwa wlasnie... jak to sie pisze?) /Peugeota 301 to nie wiem co bym wybral, - na pewno juz nie w ciemno Skode... Tylko musialbym sie przejechac oboma/trzema autami i sprawdzic jak sie prezentuja w srodku i jak sie nimi podrozuje. A opinie, ze nie wytrwaja 100.000 bym pewnie zostawil tym razem na boku.

W kazdym razie - na pewno dla nas klientow - na pewno dobrze jest ze bedzie wybor - to zmusi do wiekszej walki o nasze pieniadze czyli ze za ich sume dostaniemy wiecej :-)

milego dnia :-)
                                                http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                                Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 6626
                                                  • Volkswagen
                                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez marlej108
                                                  ja aut francuskich nigdy nie lubilem
                                                  a ja tak
                                                  Miałem dwa Citroeny z silnikami 1,4 i 1,6 benzyna. Nie było z nimi żadnych problemów...baaaa w naprawdę duże mrozy moja "suzuka" padła i nie odpaliła a Citroen żony odpalił bez problemu :shock:
                                                  Citroen kojarzy sie mi z super wygodnymi siedzeniami i dobrym, komfortowym zawieszeniem. Jazda Citroenami to była przyjemność nie tylko dla mnie ale i dla pasażerów ...
                                                  nie kupilem Cytryny... bo sie jednak troche balem opinii
                                                  hehe bez przesady...ja już nie będę opierał się na stereotypach i po prostu kupie to co mi się będzie podobało :wink:

dla nas klientow - na pewno dobrze jest ze bedzie wybor - to zmusi do wiekszej walki o nasze pieniadze czyli ze za ich sume dostaniemy wiecej
                                                  PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• szkoda
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2005
                                                    • 22543

marlej108, mój brat cioteczny śmiga starą C5 3.0 V6, jeszcze sprzed liftu i wszystko jest git, tyle, że to potworna kanapa
                                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

Pracuję...